Crimă de mediu în Cheile Jiețului – Parâng! VIDEO

Un pârâu sălbatic din masivul Parâng, care a sculptat în mii de ani frumoasele Chei ale Jiețului, este distrus de un operator economic, în speță Hidroelectrica SA.

Captarea secundară Jieț, pentru barajul de la Vidra al producătorului de electricitate, seacă pârâul Jieț fără ca autoritățile competente să ia măsuri cu adevărat. Fauna Jiețului este distrusă iremediabil, dar cui să-i pese? Pârâul montan este mort de la captarea operatorului de apă potabilă din Valea Jiului, care reține și el pentru alimentarea populației micuțul debit lăsat să șiroiască de către producătorul de electricitate, Hidroelectrica Râmnicu Vâlcea. Conform legislației nici unul dintre cei doi operatori economici nu au dreptul să rețină întregul debit de apă, indiferent de situație. Sunt obligați, pentru a proteja fauna și flora să asigure debitul necesar speciilor protejate de păstrăv ori alte vietăți, toate protejate prin lege. Imaginile sunt grăitoare și arată realitatea tristă în care un pârâu sălbatic este ucis pentru un kilowat, pentru înavuțirea unora, chiar și a statului. La acest tablou sumbru contribuie, dacă mai era necesar, și mulți dintre cei care exploatează lemn în zonă.

Păstrăvi morți, localnici disperați

Pârâul Jieț era renumit pentru speciile de păstrăv care-l populau, dar de la an la an sălbaticul pește dispare. După cum puteți vedea pe imaginile surprinse de jurnaliștii Observatorul Național, de la ieșirea din chei și până la vărsarea în Jiu, Jiețul este sterp, iar orice vietate dispărută. Locuitorii frumosului cătun ce aparține de Petrila, păstori din moși strămoși, nu pot concepe indiferența autorităților la această crimă de mediu. Oamenii nu mai au nici măcar posibilitatea de a-și adăpa vitele. Părintele-Dimitrie Jura, un localnic al zonei s-a luptat ani în șir pentru salvarea Jiețului, dar lupta sa nu este susținută de cei abilitați. Nici investitorii din zonă, oameni care s-au gândit că ar putea dezvolta turistic zona, nu înțeleg de ce statul asistă nepăsător la această crimă de mediu.

VIDEO – Crimă de mediu în Cheile Jiețului – Parâng!

De precizat că minunăția numită Cheile Jiețului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip mixt), situată pe teritoriul orașului Petrila în județul Hunedoara. Cu o suprafață de 10 ha, aflată pe versantul drept al Parângului, este străbătută de apele râului Jieț, formând versanți abrupți și chei înguste din stânci acoperite cu licheni galbeni și vegetație forestieră la etajul montan.

Ancheta noastă jurnalistică este în derulare și așteptăm reacția și intervenția urgentă a ministrului Mediului Apelor și Pădurilor și a tuturor instituțiilor de control cu privire la această CRIMĂ DE MEDIU. Țineți aproape!

    Leave Your Comment

    Your email address will not be published.*